Китайски балон за шпионаж, извънземни или просто „обект“? Дни, след като един предполагаем китайски балон накара САЩ да коригират начина, по който наблюдават въздушното си пространство, въпросите са много, а обектите, оказва се, още повече.

Официалните лица преднамерено използват термина „обекти“, който не дава никаква ясното по отношение на четирите обекта, свалени от 4 февруари насам. В момента никой не знае със сигурност какви са те и на кого точно принадлежат.

Първият предполагаемо китайски балон над територията на САЩ беше свален на 4 февруари. Сензорите му вече са извадени от Атлантическия океан, съобщават американските военни. Екипите за търсене са открили „големи отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни части от сензори и електроника“, съобщиха от Северното командване на САЩ.

Американски официални лица казаха, че балонът произхожда от Китай и е бил използван за наблюдение. Китай обаче отрече и съобщи, че това е бил просто дирижабъл, използван за метеорологични цели.

След този първи инцидент американски изтребители свалиха още три въздушни обекта в рамките на няколко дни - над Аляска, канадската територия Юкон и езерото Хюрон на границата между САЩ и Канада.

Въпреки многото въпросително около тези обекти, в САЩ със сигурност изключват една теза - възможността балонът да е извънземен.

Не са извънземни

„Не мисля, че американският народ трябва да се притеснява за извънземни във връзка с тези съоръжения. Точка. Няма какво повече да се каже по този въпрос“, заяви съветникът по сигурността Джон Кърби на брифинг в Белия дом в понеделник.

Той също така предположи, че свалените обекти не са представлявали непосредствена заплаха, не са изпращали комуникационни сигнали, не са показвали признаци на „маневриране, не са имали никакви двигателни способности“ и не са били пилотирани.

Какво знаем за обектите?

В края на януари САЩ забелязват 60-метровия китайски балон, когато той навлиза в американското въздушно пространство близо до Алеутските острови. Описан като балон за наблюдение, той се пренася над Аляска и в Канада, след което отново навлиза във въздушното пространство на САЩ.

На фона на опасенията, че балонът наблюдава чувствителни военни обекти, той беше свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари. Според Пентагона балонът е летял на височина около 18 километра и е бил с размерите на три автобуса. Бил е оборудван с множество антени и слънчеви панели, достатъчно големи, за да захранват няколко сензора за събиране на разузнавателна информация.

На 10 февруари беше свален втори обект, над Аляска, който според длъжностните лица е бил с размерите на „малък автомобил“. Само ден по-късно над Юкон, Северна Канада, беше свален и трети обект.

Те са представлявали балони с прикрепени малки цилиндрични метални предмети и са летели на височина от около 12 километра.

Четвъртият, който е свален над езерото Хюрон в неделя, обаче е различен. Той има осмоъгълна форма с висящи от нея антени и се е движил на около 6 километра над Горния полуостров на Мичиган.

Има ли заплаха?

Въпреки че военните казват, че няма причина за опасения от тези обекти, те са били свалени заради височината, на която летят. В тази област те могат да представляват заплаха за гражданските самолети.