Безспорна победа на партията на премиера Виктор Обран на евроизборите в Унгария. Орбан коментира, че този вот дава възможност да се подсилят антиимигрантските политически сили в Европа.

При обработени над 99% от изборните протоколи коалицията ФИДЕС получава 52,14% от гласовете, или общо 13 от 21 мандата за унгарските евродепутати.

Виктор Орбан вчера нарече победата на неговата партия ФИДЕС „епохален успех” и заяви, че унгарците ясно са заявили, че е време за промени в Брюксел.

Демократическата коалиция получава малко над 16%, либералното движение „Моментум” – близо 9,92% от гласовете, а социалистите – 6,68%.

Водещата новина от Унгария след вчерашния ден на гласуване е отстъплението на националистическите движения. Йобик получиха малко над 6% от гласовете на унгарците, след като през 2014 г. при предишния евровот бяха подкрепени от около 15% от имащите право на глас в страната.

В следващия Европейски парламент от страна на Унгария ще има жена, която е родена в София. Това Клара Добрев, която е водач на листата на Демократическата коалиция. Майка й е унгарка, а баща й – българин. Тя е съпруга на бившия унгарски министър-председател Ференц Дюрчан.

Избирателната активност за тези европейски избори в страната е рекордно висока – повече от 40%. Предишната най-висока изборна активност в страната за тези избори е била при първите избори на Унгария за Европейски парламент през 2004 г., когато 38.5% от имащите право на глас са го упражнили.