Какъв е профилът на протестиращите, които нахлуха в сградата на Конгреса, и спонтанни или добре организирани са действията им?

Така изглежда Конгреса отвътре малко след изтласкването на протестиращите, които успяха да се настанят - без покана и необезпокоявани от никого, в стаите на иначе труднодостъпната сграда.

 

Минути преди това те са на митинга пред Белия дом с участието на Тръмп. В публиката е и българинът Пламен Кръстев. „В самото начало никой не е предполагал, че това може да се случи. След самото събитие протестиращите са запътиха към Капитолия и тогава нещата се подредиха по друг начин. Имаше доста призиви, имаше хора, които искаха да чуят истината“, казва Кръстев.

И ако събитието на Тръмп е било добре охранявано, по-различно изглежда ситуацията около Конгреса. В кадрите се вижда как протестиращите успяват да нахлуят в сградата при неособена съпротива от полицията. Националната гвардия беше мобилизирана там едва по-късно.

Сериозно внимание привлече мъж, представящ се като Джейк Енджели. От снимки в социалните мрежи може да се предположи, че той е фен на конспиративни теории, на адвоката на Тръмп - Руди Джулиани и е участник и в други протести в подкрепа на президента.

Призивите за събиране в подкрепа на Тръмп се засилиха през последните дни в интернет. В сайт, озаглавен „Thedonald.win“, в който коментари са написали стотици поддръжници на президента, има знаци за предстоящо насилие.

Според изследователи в сферата на киберсигурноста, подготовката за събитията е започнала в скрити групи в социални платформи, ползвани предимно от крайнодесни формирования. В много от постовете там се говори за „втора гражданска война“. Намесва се името и на групата „Горди момчета“.

„Това е крайнодясна организация, създадена през 2017 година, за да предизвиква улично насилие с крайнолеви групи в рамките на протести. Свързана е с расистки каузи“, обяснява Емерсън Брукинг от Лаборатория за дигитални криминални изследвания.

В една от мрежите, предпочитана от подобни групи, се появи профил на Тръмп веднага след като той беше блокиран в „Туитър“ и „Фейсбук“.