И днес продължават протестите в окупираните от Израел територии и в целия мюсюлмански свят заради решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на еврейската държава.

Екипът на bTV е в градче на Западния бряг, в което живеят само израелски заселници, заобиколени от палестинци сред огради и армия. Това място е преживяло няколко терористични атаки, опожарени къщи и изклано семейство. Как се живее на такова място и защо, това попитахме израелските заселници.

Халамиш се намира само на 14 километра от Рамала. Селище, заобиколено от ограда. Ограда, която не е спряла 19-годишен палестинец, нападнал през юли семейството в една от къщите.

На входната врата убива 40-годишна жена. По-късно ножът му се оказва фатален за нейния брат и баща. Тогава пристига помощ, войник ранява младежа, очаква го съд.

Днес къщата е пуста, но евреите няма да отстъпят от това място, казва ни Ефраим Блут, който ръководи общността тук.

„Ние трябва да бъдем твърди като стомана, да засилим способностите си, за да се справяме с реалността – терорът срещу евреи и срещу еврейската държава”, каза Ефраим Блут, ръководител на Халамиш.

Снимка: Петър Нанев

Преди година, коктейли "Молотов", хвърлени от палестинци, опожаряват 15 къщи. Днес евреите ги строят отново.

„Някои хора биха попитали защо евреи живеят върху т.нар. палестинска територия?
Отговорът е, че Израел е атакуван през цялата си история. За щастие Израел е спечелил всяка битка, всяка война. Агресорът винаги е бил арабинът, не израелецът”, допълни Ефраим Блут.

Единственото разумно решение на конфликта се крие в съвместен компромис на двете страни, убеден е бившият началник на съвета за национална сигурност на Израел, генерал Дани Ардити.

„Ако бях съветник на Нетаняху, щях да му кажа,че трябва да избере дали наистина желае да преговаря с палестинците. Тогава обаче трябва да е готов за компромис с някои от териториите и принципите ни. Ако не желае да поеме тези рискове, то ситуацията ще продължава да се влошава”, заяви ген. Дани Ардити.

Снимка: Петър Нанев

Казва, че вероятно стратегическият план, който се крие зад признаването на Ерусалим, е неофициално сближаване на Саудитска Арабия и Израел чрез Съединените щати. Съюз, който трябвало да даде отпор на Иран.

„Ние, Саудитска Арабия, Йордания и страните от залива сме част от неофициален фронт срещу Иран”, допълни Ардити.

Важна е ролята, която Израел ще изиграе на външнополитическата сцена в региона, завършва той.

Вчера ви представихме и палестинската гледна точка в обширен репортаж.