„Това, което се вижда и няма да се забрави е смъртта и начина, по който тя мирише. Това е неприятният спомен. Той няма как да се предаде през камерата.“

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Петър Нанев - изпълнителен редактор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV.

Припомняме, че в понеделник седмото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report на Dir.bg отличи най-добрите журналистически материали в България и техните автори за изминалата календарна година.

Носител на специалната награда на журито "Гореща точка" стана изпълнителният редактор на bTV Новините Петър Нанев.

Той спечели признанието за три от своите специални материали на тема "bTV от горещата точка на войната – На границата с "Хизбула"; "bTV влезе при сухопътната войска на Израел"; "Оцелелите от клането в кибуц Беери".

През октомври 2023 г. Петър Нанев посети военния конфликт в Ивицата Газа и стана първият български репортер, който предаваше пряко от епицентъра на горещите събития, заедно с оператора Красимир Първанов.

„От тогава до сега много неща се случиха в Газа. Там вече няма камък върху камък. Тази сутрин четох, че израелската армия е нахлула в бежански лагер. Има отново убити цивилни, твърди Министерството на здравеопазването, контролирано от „Хамас“. Всички погледи са насочени към това дали мирното споразумение, предложено от президента Байдън, ще бъде прието от Израел и „Хамас“. Дано час по-скоро да свършва това нещо, защото наистина – много смърт, много деца. И от двете страни“, каза още Петър Нанев.

Като съвет към младите журналисти, които искат да бъдат в горещата точка на журналистиката, Петър Нанев препоръча никога да не предприемат необмислени рискове.

„Адреналинът те води, да. Благодарение на него можеш да направиш чудеса, но и някоя чудовищна глупост. Младите журналисти не са готови да посещават такива места. Аз години наред съм се възхищавал на журналисти като Георги Милков и Иван Гарелов. Трябва да имаш натрупване с години и ти лично да се подготвяш професионално за това нещо“, уточни той.

Петър Нанев сподели, че не бил готов за гледките, на които се е натъкнал в Израел.

„Ходил съм няколко пъти преди това в Израел, както с правителствени делегации, така и когато Тръмп призна целия Йерусалим за столица на Израел. Тогава имаше бунтове на Западния бряг. Но едно е бунтове, протести, замерване с камъни. Съвсем различно е война, десант на израелска територия, танкове, артилерия и самолети. Мислех, че бях подготвен, но когато отидеш на място, на такава задача, няма как да бъде както е предварително планирано“, добави той.