Как се снимат кралски особи, какви са мерките за сигурност и как се улавя правилния момент, когато човекът отсреща не позира?

Кралските особи рядко позират, затова трябва да уловиш момента, казва фотографът Цветан Лиловски. Той работи като кореспондент на „Булфото“ в Лондон и е отразявал десетки събития с кралското семейство. Срещаме се във Враца, където е само за няколко дни. 

„Има ограничения на придвижване, претърсване. За да снимаш професионално кралско събитие, трябва да имаш акредитация. Аз имам привилегията да бъда и член на Foreign press association и това ми дава достъп до тези събития, разбира се не до всички.  На едно събитие, при много голяма дистанция, направих снимка на кралицата, на която се вижда скъсаната ѝ ръкавичка. Това не може да се улови от любител“, разказва той.

Фотографът казва, че днес всеки с мобилен телефон може да бъде репортер, но професионализмът и опитът си казват думата за крайния резултат. И все пак - понякога добрият кадър е късмет - фотоапаратът да е подръка в точното време на точното място. Преди дни е запечатал и някои от първите моменти на Чарлз III като крал.

„По принцип кралските особи не позират, те просто минават - с карета, с автомобил или пеша. Трябва да си достатъчно бърз или опитен, за да направиш пълния кадър. Имах щастието да снимам Чарлз III на излизане от Сейнт Джеймс парк, след като беше обявен за крал и имах точно три секунди, за да направя нещо. Имах щастието да направя няколко кадъра, така че добрата оптика, добрите фотоапарати са положителни за такова нещо“, казва Лиловски.

През 2003 година принцът на Уелс пристига на двудневно официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов. В столицата участва в голям бизнес форум. Там е и фотографът Евгени Димитров.

„На мен се падна честта да запиша речта на Чарлз. За мен и за много други хора беше събитие да видим истински принц. Все пак, хората от моето поколение бяха виждали само гостуващи съветски другари дотогава“, разказва той.

Димитров не си спомня почти нищо от речта на тогавашния принц, а днес вече крал Чарлз, защото през цялото време е бил концентриран в нещо друго, по-близо да работата му - кадърът.

„За мен като начинаещ репортер беше забавно да хващам някои от жестовете му - бяха непринудени. Как може един принц да си чопли пръстите или да чегърта нещо от стола, но в крайна сметка събитието беше хубаво, остана в историята. Ние очаквахме нещо много формално, напомпано и надуто, както се предполага по някакъв протокол, а той се оказа доста спокоен, земен човем. Интересно беше да му видиш пръстите. Доколкото разбрах по-късно, той се занимава със домашно земеделие и си копае нещо. Те са точно ръце на земеделец неговите ръце. Странно за един принц. Той си човъркаше ноктите през цялото време, изглеждаше приятен и нормален човек“, спомня си Евгени.