Вече цяло денонощие Париж е неузнаваем. 12 см сняг напълно блокираха града, който се оказа неподготвен за извънредните условия.

Хиляди французи прекараха нощта в колите си по непроходимите пътища. Блокирана остава голяма част от  железопътната мрежа, основните летища продължават да анулират или забавят полети.

Париж под снега изглежда красиво, но не е свикнал той да се задържа. Феноменът беше предвиден, но въпреки това градът се оказа неспособен да реагира.

Движението на автобуси и трамваи днес е невъзможно. Повече от желателно е да не се използват и частните автомобили, съветват общинските власти. Метрото не издържа на свръхнатоварване. Остава последната възможност – пеша в снега.

Благовеста Чалъкова е стажант в престижна адвокатска кантора. От 5 години живее в Париж, но за пръв път се сблъсква с подобен проблем.

Докато следваме Благовеста по парижките булеварди, телефонът й звъни многократно.  Опитва се да разбере кой е успял да стигне до офиса. Малко преди обед сме на финала.

„Най-после пристигнах на „Плас Вандом”, където са най-големите адвокатски кантори в Париж, където аз работя. По принцип ми отнема около 20 минути, а днес 2 часа в снега. Но не се притеснявам, моите колеги също не са на работа поради снежната обстановка”, каза Благовеста.

За целия ден днес не видяхме нито една почистваща машина по улиците. Питахме шефа на охраната на Триумфалната арка дали е нормално.

„Вие в България може би имате много такива машини. Ние имаме само в Алпите, където е студено, но в Париж нямаме. Справяме се с подръчни средства”, каза Жерар Белмон.

Подръчните средства вероятно ще се необходими поне още няколко дни.

Добрата новина е, че поне утре не се очаква сняг. По-неприятната е, че тази нощ и утре температурата ще достигне минус 8 градуса, а в петък снегът се завръща.