Президентът на Афганистан Хамид Карзай обяви, че замразява преговорите със САЩ за нови условия за сигурността в страната, за да протестира срещу загърбването на неговото правителство в евентуалните първи преговори с талибаните след 12 години въоръжен конфликт, съобщава АП.

Агенцията коментира, че подобен ход на Карзай може да блокира мирния процес в Афганистан още преди преговорите да са започнали.

В изявлението на кабинета на афганистанския президент са подчертава, че преговорите за това какви и колко американски и коалиционни части ще останат в страната след 2014 г. са били замразени.

Комюникето идва след обявеното вчера намерение от страна на САЩ и талибаните да проведат двустранни разговори в Катар, преди да бъде поканено за участие правителството на Афганистан.

Макар и талибаните да игнорират с години Карзай, за когото твърдят че е „марионетка на САЩ”, представителите на радикалното движение заявиха готовността си да преговорят и с него, след откриването на политическо бюро на екстремистите в столицата на Катар, Доха, вчера.

Но и американската страна и тази на талибаните заяви, че първо настоява на съвместна среща, преди да разговарят с афганистанското правителство, припомня АП.