Южнокорейски съд осъди 68-годишен мъж на 14 месеца затвор за възхвала на Северна Корея в стихотворение.

В поемата си Лий Юн-сеоп се застъпва за обединението на двете държави. Той пише, че ако двете Кореи се обединят под социалистическата система на Пхенян, хората ще получат безплатни жилища, здравеопазване и образование.

Лий Юн-сеоп е осъден по закон, който забранява публичното възхваляване на Северна Корея.

В статията, озаглавена „Средства за обединение“, Лий твърди, че в обединена Корея по-малко хора ще посегнат на живота си или ще живеят в дългове.

Стихотворението било победител в поетичен конкурс в Северна Корея през ноември 2016 г. Лий е бил в затвора за 10 месеца в миналото за подобно престъпление.

В решението си от понеделник съдът в Сеул заяви, че той „продължава да генерира и разпространява значително количество пропаганда, която прославя и възхвалява Севера“.

Той е публикувал и възхваляващи коментари за армията на Северна Корея през 2013 г., както и антидържавно съдържание в южнокорейски блогове и уебсайтове през следващите години.

Законът за националната сигурност на Южна Корея забранява възхвалата и насърчаването на „антиправителствени“ организации, пише Би Би Си.

Вижте във видеото какво разказа за живота си в предаването „120 минути“ севернокореецът Канг Чун-хьок, който като малък успява да избяга от диктаторския режи на Пхенян, а когато през 2016 г. издава първия си хип-хоп сингъл „За свободата“, „Уошингтън Поуст“ отбелязва: „Триумфът на Канг е още по-значим, защото той е бил „цъфтяща лястовица“ - термин, с който в Северна Корея се наричат бездомните деца заради факта, че те непрекъснато търсят храна“.