Северна Корея депортира американския войник Травис Кинг, който избяга през границата от Южна Корея през юли.

Пхенян го депортира, след като приключи разследването си за „нелегалното“ влизане на Кинг, съобщи държавната информационна агенция KNCA, цитирана от Би Би Си.

Белият дом благодари на Китай и Швеция за улесняването на прехвърлянето на експулсирания от Северна Корея американски войник. 

По-рано друг високопоставен американски служител съобщи, че войникът е напуснал китайското въздушно пространство и е на път за американска военна база.

Съобщението идва месец след като Северна Корея призна, че го е задържала.

Според KCNA 23-годишният младеж е признал, че е преминал незаконно в Северна Корея „поради нечовешко отношение в американската армия и расова дискриминация“.

„Съответният орган в Корейската народнодемократична република реши да депортира американския войник Травис Кинг, който незаконно влезе на територията на страната, в съответствие със законите“, се казва в съобщението.

Редник Кинг е специалист по разузнаване. Присъединява се към армията през януари 2021 г.

Той бил в Южна Корея като част от ротацията си и трябвало да бъде върнат в САЩ, за да бъде наказан дисциплинарно, след като прекарал два месеца в ареста в Южна Корея по обвинения в нападение.

Редник Кинг бил на обиколка с екскурзовод на демилитаризираната зона (DMZ), която разделя двете Кореи, когато напуснал групата и прекосил границата.

През последните години редица американски граждани, влезли незаконно в Северна Корея, с изключение на осъдените за престъпна дейност там, бяха освободени в рамките на шест месеца.

Някои са били върнати у дома по въздух през Китай. Сред тях са мисионерът Робърт Парк, който беше освободен през 2010 г., след като беше задържан повече от месец, и американският ветеран от Корейската война Мерил Нюман.