Решението на Европейската комисия от вчера да предложи начало на преговорите за присъединяване към ЕС с Македония и Албания не означава, че тези преговори ще започнат утре. Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Необходимо е първо одобрението на Европейския съвет, ще разберем становището и на Съвета на ЕС в следващите шест месеца, добави той. Няма срок за приключването на преговорите, ще бъдат оценявани постиженията на съответните страни, поясни Юнкер.

Западните Балкани имат нужда от европейска перспектива, за да не се повтарят събитията от 90-те години на миналия век. Призовавам тези страни да отбележат необходимия напредък, този процес ще отнеме много време, допълни той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че следващата седмица ще посети региона като подготовка за срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС и от Западните Балкани в София през май.

ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на региона, най-големият търговски партньор, инвеститор, дарител, пазар, а и най-доброто обещание за по-добро бъдеще, добави Туск.