Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес пред Европейския парламент в Страсбург плановете си за осигуряването на над 300 милиарда евро инвестиции, насочени към създаването на работни места, растеж и инвестиции в ЕС.

"Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал", поясни той. Юнкер уточни, че намерението е инвестициите, свързани с този план, да не бъдат отчитани при изчисляването на държавния дълг.

Юнкер съобщи, че предложението, което трябва да бъде одобрено от европейските лидери на срещата им през декември, ще комбинира инвестиционен фонд със схема за свързване на нови проекти с частни пари.

Летящ старт за Европа

"Европа се нуждае от летящ старт и днес комисията осигурява трамплина", заяви той. "Трябва да изпратим послание към Европа и останалия свят – Европа отново е в играта", допълни председателят на ЕК.

Новият Европейски фонд за стратегически инвестиции ще получи около 21 милиарда евро, но Юнкер заяви, че работата му ще окаже чувствително влияние върху икономиката със сумата от около 315 милиарда евро.

Планът е ключов елемент в петгодишния дневен ред на Юнкер за съживяване на замрялата икономика на ЕС, която не успя да постигне растеж след финансовата криза и е белязана от масова безработица и почти дефлация.

Когато пое поста на 1 ноември, Юнкер обеща да представи план до Коледа, така че той да заработи възможно най-скоро на фона на новите опасения за икономиката на Европа.

"Обещах да представя амбициозен инвестиционен пакет до Коледа. Днес Коледа дойде по-рано", заяви Юнкер. Бившият премиер на Люксембург отхвърли критиките, че фондът не включва свежи пари, а само преустройва съществуващи фондове.

"Често чувам, че се нуждаем от т. нар. свежи пари, но аз смятам, че се нуждаем от свеж старт и свежи инвестиции", заяви Юнкер. "Парите, които заделяме днес, са допълнение към това, което вече съществува", допълни той.

Нов план насред критиките срещу Юнкер

Периодът преди обявяването на плана беше доминиран от противоречията във връзка с данъчните облекчения, предоставени от Люксембург на големи международни компании, когато Юнкер беше примиер. Утре Европейският парламент ще гласува вота на недоверие на Юнкер, след като евроскептиците внесоха вота срещу него, но той почти сигурно ще оцелее.

Планът цели да атакува челно проблема с инвестициите, но с допълнителното предизвикателство да направи това без повече държавни разходи, тъй като страните от ЕС вече са парализирани от високи дефицити и нарастващ дълг.

По своята същност планът използва съществуващи пари от Европейската инвестиционна банка и ЕС, за да захранва инвестиционен фонд, който ще трябва да финансира проекти на частния сектор. Списъкът с проекти в момента се изготвя от представители на ЕС и ЕИБ с помощта на страните членки. Очаква се фондът да заработи в средата на 2015 г.