Съпругата на Алексей Навални, Юлия, ще се изправи днес пред европейските депутати в Страсбург. Обръщението ѝ трябва да започне в 12:30 ч. българско време. Веднага след нея думата ще вземат лидерите на отделните политически групи.

За Европейския парламент е изключително важно да отдаде почит пред паметта на руския опозиционер, когото през 2021 г. избра за лауреат на най-високо му отличие – наградата „Сахаров“.

12 дни след мистериозната смърт на Навални в руската наказателна колония всяка дума от обръщението на съпругата му Юлия ще бъде показателно за отношението ѝ към европейската политика спрямо Русия.

Ще последва и дебат за условията, в които са поставени руските опозиционери. Това се случва непосредствено, след като дисидентът Олег Орлов, един от символите на защитата на човешките права в Русия, беше осъден на 2 години и половина затвор заради многократните му критики към руската инвазия в Украйна.

70-годишният дисидент е един от последните критици на Кремъл, който все още не беше осъден и изпратен в затвор. Той е сред ветераните на неправителствената организация „Мемориал“, която получи през 2022 г. Нобелова награда.

Всичко около смъртта на Алексей Навални четете в нашия онлайн репортаж: