Американската компания за споделени пътувания „Юбер“ закупи английския софтуер за такси услуги „Аутокаб“. С новата си придобивка компанията за споделено пътуване ще може да разшири обхвата си от 40 до 170 населени места във Великобритания.

„Всеки месец хиляди хора отварят приложението на „Юбер“ на места, на които компанията не оперира, опитвайки се да започнат пътуване“, споделиха от компанията в изявление. Въпреки това от „Юбер“ не са обявявали нова локация на Острова от 2016 г.

„Аутокаб“ продава софтуера си като услуга на таксиметрови компании и такива за наемане на лични автомобили в 30 държави. България е една от тях като някои от големите играчи на пазара. С нейна помощ търсещите превоз могат лесно да бъдат свързани с таксиметров шофьор, а за водачите има възможност да получават съобщения, да виждат данни за натоварването в реално време и т.н.

Цената и условията на сделката за „Аутокаб“ не бяха коментирани от двете страни. Въпреки това от „Юбер“ обявиха, че планират да помогнат на „Аутокаб“ да се наложи на световния пазар за софтуерни услуги и да предложи възможности за по-големи печалби на местни шофьори.

„Аутокаб“ работи с местни оператори по целия свят, за да предостави технологията, която да ги направи по-ефективни и да отвори пазар за повече пътувания. Работейки с „Юбер“, можем да разширим нашите амбиции, да осигурим стотици хиляди допълнителни пътувания за нашите клиенти и да помогнем за утвърждаването на лицензираните оператори в тяхната общност", коментира главният изпълнителен директор на „Аутокаб“ Сафа Алкатеб.

Въпреки че „Юбер“ има много какво да научи от пионерите в бранша на софтуерни такси услуги, които са на пазара от 30 години, „Аутокаб“ ще остане със самостоятелно управление.

Търсенето на споделени пътувания рязко намаля със затягането на мерките срещу коронавируса. Хората вече не пътуват за работа, а и нощните барове и заведения не посрещат клиенти, които често използват услугата на „Юбер“. Това остави и множество от самоосигуряващите се шофьори на платформата вкъщи. В същото време и традиционните таксита сериозно пострадаха от карантинните мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!