Йорданските въоръжени сили разпространиха официално видео, в което показват как са ударили цели на „Ислямска държава” в Сирия. Операцията „Мъченикът Муас” бе осъществена в четвъртък като отговор на екзекуцията на йорданския пилот Муас ал Касасбех, който бе изгорен жив от джихадистите.

Професионално монтираните кадри показват подготовката на мисията, пилоти на въздушните сили на Йордания и серия от експлозии. Единият от пилотите дори държи лист хартия, на който е изписано „Не вярвам, че Господ не вижда деянията на неправедните”.

Използвана е въздействаща музика, а глас зад кадър обяснява възторжено геройството на йорданските военни.

Видеото идва като удобен пропаганден инструмент в борбата срещу „Ислямска държава”, след като висши представители на йорданското правителство обявиха вчера, че въздушните атаки са само началото на ответната реакция, коментират международни наблюдатели.

Макар че в официалното съобщение не бяха обявени конкретни координати на извършената атака, редица акаунти в социалните медии съобщиха, че те са били в град Ал Шадади в провинция Ал Хасака – опора на бунтовниците от ИД.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че един мъж и две деца са били убити в резултат на коалиционните (Йордания обяви, че атаката е координирана с държавите-партньори – бел. ред.) удари.

Според изявление, разпространено от Министерството на отбраната на САЩ на 5 февруари, американски и коалиционни военни сили не са участвали във въздушните удари над Ал Шадади. Посочва се още, че коалиционните сили са извършили само едно нападение в Сирия между 8.00 часа вчера и 8.00 часа днес – над Кобане.