Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

„Правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия“, подчерта Йенс Столтенберг.

В понеделник Украйна обяви, че е позволила на френски военни инструктори да посетят украинските центрове за обучение. Още през февруари френският президент Еманюел Макрон каза, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва.

Външният министър на Полша Радослав Шикорски също не изключи изпращането на войски.

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. Съюзниците да позволят на Киев да използва западно оръжие, с което да се защити, но и да атакува руски военни цели , поискаха делегатите по време на форума в София.

А от Швейцария президентът Румен Радев коментира, че е „време е българските политици да си отворят широко затворените очи и да положат усилия за по-бързото прекратяване на тази война“.

„Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има член пети? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви Радев.

В предаването „Тази сутрин“ проф. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната, и журналистът Петър Карабоев, зам.-главен редактор на „Дневник“, се обединиха около тезата, че използването на западно оръжие срещу цели в Русия би довело до вертикална ескалация на конфликта.

Според Карабоев изказването на президента Радев за въвличане във войната съдържа грешки.

„Чл. 5 на НАТО се задейства при нападение срещу територията на държава членка, а не когато войник бъде ударен в Украйна. Чл. 6 дава допълнително уточнение – въоръжено нападение по чл. 5 е срещу територията на страна. В чл. 11 пише, че страните изпълняват договора спрямо конституционните си процедури. България е парламентарна република и решението за изпращане на войски може да бъде взето само от Народното събрание“, подчерта журналистът.