Украински дрон е атакувал „от рекордно разстояние“ руски радар за ранно предупреждаване „Воронеж М“, разположен край град Орск в Оренбургска област, съобщи източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Според него атаката е извършена в неделя от Главното разузнавателно управление (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна.

Не се уточнява дали ударът е причинил щети.

След пристигането на службите за спешна помощ на мястото на инцидента е извършена още една атака с дрон, каза той.

Град Орск е разположен от 1500 км от най-близката контролирана от Украйна територия.

Междувременно от руска страна съобщиха, че един човек е загинал, а други трима са били ранени при атака с украински дрон срещу бензиностанция в Орловска област близо до украинската граница, съобщиха правителствени служители.

„Тази сутрин дрон падна на територията на бензиностанция в град Ливни“, като повреди фасадата на административна сграда, съобщи в Телеграм Андрей Кличков, губернатор на Орловска област.

Руското министерство на отбраната заяви, че е неутрализирало десетина украински дрона през нощта, включително шест над Орловската област, която се намира на около 170 км от границата с Украйна.

Ще има ли нови преговори за мир?

Вчера Володимир Зеленски заяви, че с Швейцария подготвят среща на върха за мир. И попита: Иска ли Русия диалог?

„Украйна има най-големия в света опит с измама от страна на Русия по време на преговори. Измама, която по-специално бе прикритие на Русия за подготовката на тази война“.

Това заяви украинският президент в свое обръщение от Харков, записано по време на работно пътуване на 24 май 2024 г.

То беше разпространено от украинската държава и цитирано от Ройтерс и Скай Нюз.

„И точно затова са нужни глобални усилия – среща на върха за мир с участието на лидерите, които Русия няма да може да излъже. Съвместно с Швейцария подготвяме такава среща на върха. Започва на 15 юни. За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир“, предлага президентът на Украйна.

По думите на Зеленски повече от 80 държави са потвърдили своето участие в срещата.