12 станаха жертвите на вчерашните руски удари по хипермаркет за стоки за дома в североизточния украински град Харков. 43-ма души са ранени, а други 16 все още са в неизвестност, каза вътрешният министър на страната Игор Терехов.

Две руски управляеми бомби удариха строителния хипермаркет "Епицентър" вчера следобед, съобщи областният управител Олег Синегубов по националната телевизия. Поразеният магазин е бил пълен с клиенти. Кметът на Харков Игор Терехов заяви, че в момента на атаката там е имало около 120 души.

Ударите са предизвикали огромен пожар, в резултат на който се е образувал огромен стълб от гъст, черен дим на стотици метри във въздуха. 16 часа продължи потушаването на пламналия пламъците. Според местната прокуратура телата на десет от 12-те жертви все още не са идентифицирани.

Градът се опитва да се справи с последствията от две други руски нападения. При друга атака по жилищен блок в центъра на града са ранени още 25-ма души. Руската ракета е издълбала кратер с дълбочина няколко метра на тротоара в подножието на сградата, в която има също пощенски клон, салон за красота и кафене.

Служителите на бърза помощ са евакуирали обитателите на близките жилищни сгради. Лицата на някои от ранените са били окървавени. Кметът на Харков нарече нападенията "чист тероризъм", а украинският президент за пореден път призова за повече противовъздушна отбрана за Киев.

През последната седмица руската страна засили още повече ударите по Харков, а според Зеленски предупреждението за въздушна заплаха в града е в сила повече от 12 часа.

От другата страна край границата, губернаторът на разположената до Украйна руска Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че четирима местни жители са загинали при вчерашните украински нападения.