Афганистан трябва да осигури безопасността на своите граждани, след като НАТО изтегли силите си от страната. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който отбеляза, че пактът ще продължи да подкрепя афганистанския народ.

Изявлението му последва решението на страните от пакта да започнат изтеглянето си от Афганистан на 1 май.

Чуждестранните сили под командването на НАТО ще напуснат азиатската страна в координация с оттеглянето на американските войски, което по думите на президента Джо Байдън трябва да приключи до 11 септември.

"Съединените щати ще започнат окончателното си изтегляне на 1 май тази година. Излизането ни няма да бъде прибързано. Ще го направим отговорно, разумно и безопасно. И ще го направим в пълна координация с нашите съюзници и партньори", заяви американският президент.

България също ще оттегли контингента си, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Решението ще бъде обсъдено от правителството в близките дни.

В изявление на българското министерство на отбраната се подчертава необходимостта от внимателно планиране на процеса и единен подход в консултациите и дейностите на съюзниците с цел гарантиране на максимална сигурност на силите. 

В Афганистан има около 7 хиляди чуждестранни войници, главно от НАТО, но също от Австралия, Нова Зеландия и Грузия.

Те надвишават по численост 2 500-те военнослужещи от САЩ, но разчитат на американските военновъздушни сили, планиране и ръководство за тренировъчната мисия, която изпълняват, отбелязва Ройтерс.

"Това не е краят на отношенията ни с Афганистан, а по-скоро нова страница. Съюзниците и партньорите на НАТО ще продължат да подкрепят афганистанския народ, но афганистанците сега трябва само да осигурят стабилен мир", заяви Столтенберг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!