Вулканът на исландския полуостров Рейкянес е изригнал отново. Това съобщи Ройтерс, като се позова на държавната телевизия RUV и местни медии. 

Снимка: Reuters

На кадри се вижда как разтопени скали изригват от пукнатини, а високи фонтани от яркооранжева лава - от планински хребет.

По данни на метеорологичната служба на страната изригването е станало в 6 ч. сутринта на планински хребет на полуостров Рейкянес, където живее значителна част от населението на Исландия. То наброява 375 000 души, не към момента изглежда, че няма заплаха за хората. 

Снимка: Reuters

Агенцията за гражданска защита на Исландия съобщи, че близката Синя лагуна - геотермален курорт, който е популярна туристическа дестинация, е била евакуирана.

Това е шестото изригване на полуостров Рейкянес от 2021 г. насам.

Снимка: Reuters

След седмици на интензивни земетресения през декември миналата година вулканът изригна и изхвърли лава и дим на голяма територия. На метри от лавата бяха заснети невероятни кадри на вулкана от исландската брегова охрана.

Сгради се запалиха след изригването, видеоклип показа как пламъци са обхванали къща. Фонтани от разтопена лава и дим изригваха от пукнатини в земята в обширна област, простираща се близо до град Гриндавик.

Опасявайки се от силно изригване на полуостров Рейкянес, през ноември властите евакуираха близо 4000 жители на рибарското градче Гриндавик, което е най-близкото населено място до вулкана. Районът беше засегнат от над 1000 земетресения за 24 часа.

Гриндавик беше евакуиран и преди последното изригване на вулкана през януари. Тогава част от града беше разрушен и десетки сгради - унищожени. Жителите бяха разпръснати из цялата страна и не е ясно кога ще могат да живеят отново в родния си град.

Рейкянес е вулканична и сеизмична гореща точка югозападно от столицата Рейкявик. В Исландия се намират 33 активни вулканични системи, което е най-големият брой в Европа. Въпреки че вулканичните изригвания не са необичайни за Исландия, голяма част от вулканите „спят“ от около 800 години насам. Тяхното активизиране започна през 2021 г.

Вижте разказа на Венета Хитрова, българка, която живее на острова и няколко пъти показа от първо лице случващото се: