Японският премиер и министри обядваха сашими от водите край АЕЦ „Фукушима“, предава Ройтерс. Изпълнителната власт се опитва да възстанови доверието в риболова в района, след като от ядрената централата бяха изпуснати води.

Снимка: Reuters

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Ясутоши Нишимура, министърът, отговарящ за политиките, свързани с децата, Масанобу Огура и министърът на финансите Шуничи Сузуки се присъединиха към премиера Фумио Кишида, като ядоха писия, лаврак и октопод, уловени край Фукушима.

Снимка: Reuters

Япония започна изхвърлянето на водата миналия четвъртък като стъпка към извеждането от експлоатация на централата, която претърпя сривове, след като беше засегната от цунами през 2011 г.

Тестовете на морска вода близо до японската атомна електроцентрала не са открили никаква радиоактивност, съобщи министерството на околната среда. Япония и научни организации твърдят, че водата е безопасна, след като е филтрирана за отстраняване на повечето радиоактивни елементи с изключение на трития, радиоактивен изотоп на водорода.