Японската прокуратура няма намерение да привлича към наказателна отговорност трима бивши ръководители на една от най-големите енергийни компании на страната - "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО) по обвинение в престъпна небрежност, довела до аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г., предаде ТАСС.

По-рано обществена комисия постанови, че трима от бившите ръководители на ТЕПКО, включително бившият председател на Съвета на директорите Цунехиса Кацумата, трябва да бъдат съдени. След като прокуратурата разследва действията им, тя стигна до извода, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.

По закон обаче Обществената комисия има право да не приеме решението на прокуратурата. В този случай Токийският окръжен съд ще бъде принуден сам да образува дело.

Обществената комисия смята, че, въпреки съветите на специалистите, тримата не са взели необходимите мерки за защита на централата от цунами. В резултат на това на 11 март 2011 г. тя не е издържала удара на приливната вълна. В АЕЦ се изключиха системите за електрозахранване и охлаждане, което доведе до разтопяване на ядреното гориво в три реактора. Последваха водородни взривове и мощно изхвърляне на радиация в атмосферата.