Япония: Следим със сериозна загриженост разполагането на севернокорейски войници в Русия

Според Токио то е обезпокоително за сигурността на региона около островната държава

Снимка: Reuters

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  09:46 ч. 25.10.2024 г.
 

Япония заяви, че следи със „сериозна загриженост“ индикациите, че севернокорейски войски се намират в Русия преди евентуалното им разполагане в Украйна.

„Японското правителство следи със сериозна загриженост разполагането на севернокорейски войници в Русия, включително възможността те да се присъединят към руската агресия срещу Украйна“, заяви главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши, цитиран от АФП.

„Скорошното развитие на военното сътрудничество между Русия и КНДР (Северна Корея), включително с това развитие, не само приканва към по-нататъшно влошаване на ситуацията в Украйна, но е сериозно обезпокоително и от гледна точка на въздействието му върху сигурността на региона около Япония“, посочва Хаяши.

„Япония ще продължи да събира и анализира съответната информация и ще продължи да работи с международната общност за пълното прилагане на съответните резолюции на Съвета за сигурност и за постигането на справедлив и траен мир в Украйна възможно най-скоро“, казва той.

„Нахлуването на Русия в Украйна е възмутителен акт, който разклаща самите основи на международния ред”, казва Хаяши.

 

Шпионската агенция на Сеул заяви, че в момента в Русия се обучават около 3000 севернокорейски войници, които вероятно скоро ще бъдат изпратени на фронтовата линия срещу Украйна, а до декември ще бъдат изпратени още хиляди войници.

НАТО и Вашингтон потвърдиха, че войниците на Пхенян в момента се обучават в Русия, като предупредиха, че ако те се присъединят към борбата срещу Киев, това може да означава опасна ескалация на войната.

Украйна заяви, че севернокорейски войски са пристигнали в „бойната зона“ в руския граничен район Курск, където Москва от месеци се бори да отблъсне украинските сили.

Широко разпространено е мнението, че Северна Корея - с която Русия е подписала пакт за взаимна отбрана, е въоръжавала Москва за нейното нахлуване, но присъствието на войски на място би означавало нова ескалация на конфликта.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK