Япония ще прекрати употребата на свастиката и други объркващи символи в туристическите карти заради оплаквания, че са обидни или неразбираеми, пише „Гардиън”.

Заради предстоящите домакинства на световното по Ръгби и на летните олимпийски игри през следващите 4 години, Службата за географска информация разпространи нов списък със знаци, който би трябвало да предизвика по-малко негативни реакции.

До момента най-проблемен беше знакът за будистки храм. Той наподобяваше нацистка свастика, но вече ще бъде заменен от триетажна пагода. Свастиката е с древен санскритски корен и от столетия е символ на японския будизъм. Тя се различава от пречупения кръст на Третия Райх с това, че лъчите се „въртят” обратно на часовниковата стрелка.

Други промени включват замяната на простия символ Х с поздравяващ полицай – което по-ясно обяснява, че става въпрос за полицейска будка. Проблемни са също знаците за църква, хотел, минерален извор и др.

В социалните мрежи се появиха коментари, че всичките промени се налагат заради невежите чужденци и че се налага цензура заради нацистки интерпретации, макар будисткият символ да има вековна история.

Промени в картите за японски туристи не се предвиждат.