Военни водолази извадиха от дъното на Яванско море едната черна кутия на катастрофиралия самолет на индонезийската авиокомпания "Шривизджая еър" с 62 души на борда, предаде Асошиейтед прес.

Устройството, което записва полетните данни, ще помогне на разследващите да разберат защо "Боинг 737-500" е паднал с носа надолу във водата скоро след излитането си от столицата Джакарта в събота.

Другата черна кутия, на която са били записвани разговорите в пилотската кабина, вероятно скоро ще бъде намерена, защото нейният сигнал се излъчва от място в същия район. Двете устройства са затънали в калното дъно, покрити с тонове остри отломки от самолета.

В подводната операция днес са участвали най-малко 160 военни водолази. В издирвателно-спасителната операция са се включили общо 3600 души с помощта на 13 хеликоптера, 54 кораба и 20 малки лодки.

Фрагменти от самолета и човешки останки са били открити на дълбочина 23 метра. На брега досега са изпратени 74 чувала с тях, за да бъдат идентифицираниот експерти.