Основната версия за самолетната катастрофа в Индонезия, погубила 62-ма души, е, че трагедията е предизвикана от силни турбуленции в изключително лошо време.

Самолетът падна в Яванско море минути след излитането му.

Самолети на бреговата охрана и на армията оглеждат целия маршрут на самолета на сушата и над морето. Водолази вече успяха да открият останки от машината на дълбочина 23 метра, които са извадени и предадени на експерти за анализ. Вече има открити и останки от тела.

„Последният път, когато ми се обади, беше когато се казваха на самолета. Шегуваше се и ми каза, че времето не е много добро. Аз й казах, че ще се моля всичко да е наред“, каза Рафик Юсюф съпруг на загинала.

Снимка: EPA

По време на полета е валял дъжд и е имало гръмотевична буря. И други самолети, излетели в този час, са изпитали силни турбуленции. Вече са прихванати сигнали от черните кутии.

„Водолази търсят кутии със специални устройства за засичане на сигнали. На първо време целта ни е да ги намерим, а след това и да ги извадим за анализ“, каза Соержанто Тяжоно, началник на комисията за сигурност в транспорта.

Близките на загиналите вече дават кръвни проби, за да може жертвите да бъдат идентифицирани чрез ДНК анализ.