Четирима души загинаха, включително и полицай, а най-малко 20 души са ранени при терористична атака до британския парламент в Лондон.

Полицейският служител е бил наръган с нож, след което почина, а други загинаха или пострадаха, след като автомобил се е врязa в хора на Уестминстърския мост.

Полицаят е бил наръган с нож пред британския парламент, а нападателят е застрелян от въоръжени служители на реда. По-късно беше съобщено, че намушканият е починал. Убитият нападател също е включен в броя на жертвите до момента.

Снимка: Reuters

Някои от ранените са в критично състояние. Сред тях има и полицаи.

От българското външно министерство заявиха за bTV, че до 18:30 ч. няма данни за пострадали български граждани в атаката.

Мисията ни в Лондон е в постоянен контакт с местната полиция.

Лондонската полиция обяви, че смята инцидента за терористичен акт.

Снимка: Reuters

"Обявихме това за терористичен акт и службите за борба с тероризма разследват подробно днешните събития", заяви най-висшият британски полицейски служител за борба с тероризма Марк Роули.

"Атаката започва, когато движеща се по Уестминстърския мост кола блъска и ранява няколко души, включително трима служители на полицията". "След това кола катастрофира край парламента и поне един човек, въоръжен с нож, продължава атаката и опитва да влезе в парламента", каза помощник-комисар Роули. Полицията смята, че един и същи човек е отговорен за нападението с автомобила и с ножа.

След атаката на моста колата се е блъснала в портала на парламента.

Чух силен шум, видях кола, която тръгна по тротоара, всичко стана бързо и след това видях поне 10 души да лежат на земята. Всички бягаха навсякъде”, разказа пред „Скай нюз” очевидец.

 “Светофарът светеше червено. Когато даде зелена светлина, колата потегли рязко и разви висока скорост, след което се заби в група хора на моста”, каза друг очевидец.

Трима френски ученици са пострадали при нападението с автомобила, обяви френският премиер Бернар Казньов. Сред ранените са и двама румънци, обяви румънското външно министерство.

Жена е извадена жива от река Темза.

Снимка: Reuters

Лондонската полиция призовава хората, които разполагат с видеа и снимки, да ги изпратят на органите на реда.

Снимка: Twitter

Британският премиер Тереза Мей свика извънреден кризисен щаб по сигурността.

Заседанието на парламента е прекратено.

Голяма част от депутатите останаха блокирани в сградата на парламента. Там бяха изпратени и десетки въоръжени полицаи. На служителите вътре е наредено да останат в сградата.

Блокирани са повече от 5 часа, разказва Туран Гарафли, който чува първите изстрели. „Отидохме до прозорците, за да проверим какво става навън, и видяхме, че пътят е блокиран от полиция. Веднага след това дойдоха и специалните части, които отцепиха района, но ние не разбрахме точно какво се случваше”, заяви той.

Градският транспорт в района беше спрян.

Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей е в безопасност, каза говорител на кабинета й.

Снимка: Reuters

Смята се, че тя е била в парламента по време на атаката, но е изведена веднага.

Снимка: Reuters

От Скотланд Ярд призоваха хората да останат бдителни и да избягват района около парламента.

Снимка: Reuters

Инцидентът се случва точно на годишнината от атентатите в Брюксел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред медиите, че е информиран за събитията в Лондон.

Заседанието на шотландския парламент също беше прекъснато и отменено във връзка с атаката.

В началото на седмицата в интервю за bTV eкспертът по сигурността Клод Монике заяви, че  основната опасност за Европа идва от джихадистите, които вече се намират на континента.