Произвежданата от „Пфайзер“ и „Бионтех“ ваксина срещу коронавирус е сигурен щит срещу хоспитализация и по-тежко преболедуване на „Делта“ варианта на COVID-19, но е ефективна в предотвратяването на заразяването с опасния вариант само в 39% от случаите. Това показва изследване на министерството на здравеопазването на Израел, цитирано от „Блумбърг“.

Според данните препаратът на „Бионтех“ е предотвратил хоспитрализация в 88% от случаите и е бил ефикасен срещу тежко боледуване и усложнения при 91%. Министерството на здравеопазването е провело проучването между 20 юни и 17 юли, но не се уточнява колко души е обхванало то.

Здравните власти обаче отбелязват, че данните може би са „изкривени“ заради начините, по който са тествани имунизираните спрямо неваксинираните.

Фокусирането върху определени общности и селища може да е възпрепятствало специалистите да вземат предвид всички фактори при проучването си, но се опитваме да допълни този изследователски подход с други, включвайки и персоналните характеристики в данните, съобщават от националния експертен екип на Израел, отговорен за справянето с коронакризата.

Все пак това проучване отново повдигна въпроса дали трябва се поставя трета подсилваща доза от ваксината на „Пфайзер“, отбелязва „Блумбърг“. От компанията поискаха подобна стъпка от властите в САЩ. По-рано този месец в Израел беше решено на хората със слаба имунна система да бъде поставена трета игла.

Противоречиви изследвания

Данните от Израел, където имаше достъп до ваксини много по-рано от други места по света, влизат в противоречие с проучване в Обединеното кралство. Според изследването, публикувано миналата седмица в „Ню Ингланд джурнал оф медисин“, две дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ създават 88% защита срещу симптоматично заболяване с „Делта“ варианта и 94% срещу „Алфа“ мутацията, по-известна като „британската“. Здравните власти в Англия също така съобщават, че препаратът е ефективен при 96% срещу хоспитализация.

Според клиничните тестове на „Пфайзер“ сред 43 000 души ефективността на защитата спада от 95% през първите два месеца след ваксинацията до над 85% през шестия и седмия месец.

Стъпка назад за разхлабването на мерките?

Появата на „Делта“ вариантът на коронавирусът предизвика скок на новите инфекции на глобално ниво, като при някои случаи бяха заразени и вече имунизирани хора. Мутацията предизвика някои страни да засилят имунизационните си кампании и да преосмислят планираното разхлабване на мерките.

Израел, където 57% от населението е напълно ваксинирано, също отчете скок на случаите заради „Делта“ варианта. Критичните случаи също са се увеличили, но са само малък процент в сравнение с предходната година.