Консумацията на кокаин е по-голяма в Западна Европа, отколкото в северната част на Стария континент. Приемането на екстази пък е най-разпространено в Холандия, както и в
британската столица Лондон. Това показват резултатите от нестандартно изследване върху следите от наркотици, открити във водата в канализацията в 19 града.

Проучването е обхванало 11 европейски страни. За пръв път е извършено толкова мащабно изследване в Европа, увериха авторите му. То цели да се възприеме по-обективен подход към консумацията на наркотици, която досега бе оценявана най-вече въз основа на анкети.

В 19 града, от метрополии като Лондон, Париж, Барселона и Милано до малки градове като Кастельон в Испания, Антверпен в Белгия и Умеа в Швеция, екипи изследвали идващата от местни пречиствателни станции вода в канализацията в рамките на една седмица през март 2011 г. Те анализирали маркерите за няколко наркотици в урината и ги сравнили с нивото на кокаин, екстази, амфетамини, метамфетамини и канабис у средностатистическия жител.

Резултатите показали, че консумацията на кокаин е по-голяма в Западна и Централна Европа, като най-високи са нивата на наркотика у жителите на Антверпен, Амстердам и Валенсия. С изключение на няколко особени случаи, резултатите потвърждават данните, получени въз основа на анкети.

Следите от екстази са най-големи във водата в канализацията в Холандия - Амстердам, Айндховен, Утрехт, както и в Антверпен и Лондон. Северна Европа пък се отличава със значима консумация на амфетамини, показва още изследването.

Колкото до канабиса, не е изненадващо, че холандските градове, където консумацията му е разрешена в кафенетата, са начело в своеобразната класация. Консумацията му обаче е значима също в Париж и в Барселона, Кастельон и Сантяго де Компостела в Испания.