Лекарствата за лечение на киселинен рефлукс и лошо храносмилане могат да доведат до деменция, показва ново проучване, публикувано в изданието Neurology този месец. 

Деменцията не е заболяване, а състояние, което може да бъде причинено от различни заболявания. Най-често, то е в резултат от мозъчно заболяване, което е довело до загуба на нервни клетки. То е съпроводено със загуба на паметта и когнитивен спад.

Изследването установява, че пациентите, които приемат определени лекарства за киселинен рефлукс с рецепта в продължение на няколко години, са изложени на по-висок риск от деменция в сравнение с хората, които не приемат такъв вид медикаменти.

„Инхибиторите на протонната помпа (PPI) обикновено са предназначени за краткосрочно лечение на  стомашно-чревни заболявания. Въпреки това, някои хора остават на този вид лечение за дълги периоди от време, въпреки че нямат поставена диагноза за стомашно-чревно заболяване”, заяви д-р Памела Лутси, която е съавтор на изследването и професор в отдела по епидемиология и обществено здраве в Университета на Минесота. 

Какво представляват лекарствата за киселини?

Инхибиторите на протонната помпа (PPI) са клас лекарства, които намаляват количеството киселина, секретирана от стомаха. 

Според д-р Брукс Кеш, който е началник на отдела по гастроентерология, хепатология и хранене в Медицинското училище Макгавърн към Центъра за здравни науки на Тексаския университет в Хюстън, инхибиторите най-често се използват за лечение на състояния като: язвена болест, гастроезофагеална рефлуксна болест, стомашни язви, ерозивен езофагит.

Тези лекарства се предлагат без рецепта и се използват от милиони хора, включително и от тези, които страдат от киселини.

Колко дълго трябва да се използват лекарствата за киселини?

Лекарствата против киселини без рецепта е предназначено да се използва не повече от две седмици. Въпреки това, някои лекарства против киселини с рецепта се приемат до 12 седмици. 

Дългосрочната употреба на лекарства за киселинен рефлукс може да увеличи риска от деменция с 33%. 

Данните на проучването показват, че са изследвани 5712 души на средна възраст 75 години. В началото на изследването те не са имали деменция. 1490 от тях да приемали лекарства за киселини. Установено е, че за средно 5,5 години прием на лекарства 415 души или 11,7% от участниците са развили деменция. 

Изследователите са стигнали до извода, че участниците, които са приемали лекарства в продължение на повече от 4,4 години, са с 33% по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които изобщо не са приемали медикаментите.

Защо лекарствата за киселинен рефлукс могат да увеличат риска от деменция?

Експертите казват, че са необходими повече проучвания, за да се разбере потенциалната връзка между дългосрочната употреба на лекарства за киселини и риска от деменция. Едно потенциално обяснение за тази връзка е, че продължителната им употреба на може да допринесе за дефицит на витамин B12, което от своя страна може да бъде свързано с когнитивен спад.

Друго обяснение за тази потенциална връзка е, че редовната употреба на тези лекарства може да доведе до промени в начина, по който тялото произвежда и метаболизира амилоида в мозъка, което води до повишаване на нивата на бета-амилоид. 

Освен това употребата на лекарства за киселини могат да доведат до промени в микробиома на червата, което може да повлияе на когнитивното здраве. Тези лекарства могат също така да предизвикат някакъв вид възпаление в мозъка или дори ефекти на оксидативен стрес.

Предишни проучвания показват, че дългосрочната употреба на медикаменти срещу киселини може да бъде свързана с по-висок риск от инсулт, костни фрактури и бъбречно заболяване.