Кабинетът на Бенямин Нетаняху изключи възможността за прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“, като обяви:

„Новината за прекратяване на огъня не е вярна. Това е американско-френско предложение, на което министър-председателят (Нетаняху) дори не е отговорил.“

Вместо това от кабинета обявиха, че „премиерът е инструктирал ЦАХАЛ (израелската армия) да продължи сраженията с пълна сила“.

По-рано днес на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк френският външен министър предложи 3-седмично спиране на огъня между Израел и Ливан. Предложението беше подкрепено от САЩ, Европейският съюз и арабски държави.

„Нека не пропиляваме тази възможност. Трябва да действаме незабавно, защото не можем да загубим още едно поколение във война“, призова премиерът на Ливан, Наджиб Микати.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в Съединените щати за речта си пред Общото събрание на ООН на фона на опасенията от всепохватна война. Той не коментира директно предложението за 3-седмично примирие, но заяви:

„Продължаваме да удряме „Хизбула“ с пълна сила и няма да спрем, докато не постигнем всичките си цели: на първо място безопасното завръщане на жителите в северните райони“, каза Нетаняху.

А посланикът на Израел в ООН заяви:

 

„Израел не търси пълномащабна война. Обяснихме желанието си за мир на всички, които не са заслепени от омраза и политически планове.  Но Израел е атакуван.“

„Пълномащабна война трябва да бъде избегната на всяка цена. Това със сигурност ще бъде пълна катастрофа.  Народът на Ливан, както и народът на Израел, и хората по света не могат да си позволят Ливан да стане друга Газа“, каза генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш.

Министърът на външните работи на Израел - Израел Кац, също подкрепи позицията на Нетаняху, като изключи възможността страната да приеме предложеното от САЩ и Франция 21-дневно прекратяване на огъня с „Хизбула“.

В съобщение, публикувано в социалните медии, Израел Кац заяви:

„Няма да има прекратяване на огъня в северната част на страната. Ще продължим да се борим срещу терористичната организация „Хизбула“ с всички сили до победата и безопасното завръщане на жителите на север по домовете им.“

А днешният ден започна отново с взаимен обстрел по границата между Израел и Ливан. По данни на израелската армия са поразени 76 цели на „Хизбула“ в Южен Ливан, които включват оръжейни депа и сгради, използвани от шиитската групировка. От ливанска страна се съобщава за загинали 23 сирийски бежанци.

Израелските военновъздушни сили са готови да помогнат на войските при евентуално сухопътно нахлуване в Южен Ливан, където са основните позиции на „Хизбула“. Според анализатори целта ще бъде създаването на буферна зона с изтласкването на групировката отвъд река Литани, каквато е била идеята на резолюцията на ООН при войната през 2006 г.

„Хизбула“ от свoя страна се закани, че ще продължи с атаките си срещу Изарел, докато не спре войната в Газа.