Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че Израел е „в началото на нова фаза на войната“, съобщи „Скай Нюз“. Армията насочва вниманието си към северния фронт с Ливан.

„Намираме се в началото на нова фаза във войната - тя изисква смелост, решителност и постоянство“, заяви Галант пред израелските войници.

В разговор с израелските войници Галант не споменава за експлозиите на електронни устройства в Бейрут, но похвали работата на израелската армия и службите за сигурност, като заяви, че „резултатите са много впечатляващи“.

Военният министър на Израел заяви, че след месеци на борба с „Хамас“ в Ивицата Газа „центърът на тежестта се измества на север, като се пренасочват ресурси и сили“.

Началникът на армията на страната генерал-лейтенант Херци Халеви заяви, че са изготвени планове за допълнителни действия срещу „Хизбула“. 

Израел ще гарантира, че десетки хиляди жители, евакуирани от северните гранични райони, ще могат да се върнат по домовете си, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

 

„Казвал съм го и преди, ще върнем гражданите на север по домовете им в условия на сигурност и точно това ще направим“, добави той в кратко видеообръщение, без да дава повече подробности.

Галант заяви, че израелските военни са се посветили на „една цел“ - да върнат жителите в северната част на Израел.

„Ще изпълним задачите си на всички фронтове. Не сме забравили отвлечените и не сме забравили задачите си на юг, това е наш дълг и ние го изпълняваме едновременно. Тази операция се провежда от всички органи, а задачата е ясна и проста - да върнем жителите на селищата на север по домовете им в безопасност“, каза той.

Всичко това става след два последователни дни на взривове в Ливан. Във вторник из цялата страна бяха взривени хиляди пейджъри, използвани от въоръжената групировка „Хизбула“.

При нападението загинаха 12 души, сред които две деца, а близо 3000 бяха ранени. Сред пострадалите има както цивилни, така и членове на „Хизбула“. 

А по-рано днес в Бейрут отново се чуха експлозии. Впоследствие стана ясно, че са се взривили комуникационни устройства - портативни радиостанции, използвани от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“. 

Снимка: Sky News

При нападението са загинали 14 души, а повече от 450 са ранени, съобщава здравното министерство на Ливан.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди събитията в Ливан и заяви, че ключът към деескалация е спирането на огъня в ивицата Газа.

„Трябва да кажа, че съм дълбоко разочарован от факта, че настоящата ситуация е такава, че двете страни чувстват, че могат да правят каквото си искат, че нищо няма да им се случи. И това е ситуацията на безнаказаност, която за съжаление виждаме в други части на света”, каза Гутериш.

Междувременно Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която призова Израел да напусне окупираните палестински територии в срок от една година.

Това се случва броени дни преди годишната среща на световните лидери в Ню Йорк. Очаква се Съветът за сигурност да заседава в петък във връзка с експлозиите в Ливан и Сирия.

През последните седмици израелските лидери отправиха поредица от предупреждения, че може да увеличат операциите срещу „Хизбула“ в Ливан, като заявиха, че трябва да спрат трансграничния обмен, за да позволят на хората да се върнат по домовете си в близост до границата.