Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ нанесоха удар по бойци на „Хизбула“ в джамия в Южен Ливан през нощта. Това е първият подобен удар, откакто миналата година избухнаха сблъсъци между Израел и бойците, предаде АФП.

„През нощта, по указание на разузнаването на ЦАХАЛ, военновъздушните сили нанесоха удар по терористите от „Хизбула“, които действаха в команден център, разположен в джамия в съседство с болницата „Салах Гандур“ в Южен Ливан“, заявиха военните. 

„Командният център е бил използван от терористите на „Хизбула“ за планиране и изпълнение на терористични атаки срещу войските на ЦАХАЛ и Израел.“

Болница „Салах Гандур“, която се управлява от свързания с „Хизбула“ Ислямски здравен комитет, заяви, че 9 души от нейния медицински и сестрински персонал са били ранени от тежките удари, повечето от които тежко, след като е получила израелско предупреждение да се евакуира, пише arabnews.com.

 

Държавната информационна агенция на Ливан съобщи, че територията на болницата в южния град Бинт Жбейл е била „подложена на израелски обстрел“.

Директорът на болницата, Мохамед Слейман, заяви пред АФП, че тя е получила пряко попадение и е била евакуирана.

До новата ескалация на конфликта в Близкия изток се стигна след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. На 27 септември Израел порази централния щаб на движението в Бейрут. Новината за смъртта на Насрала беше оповестена на 29 септември.

На 30 септември Израел обяви намеренията си да започне сухопътна операция срещу бази на групировката в Южен Ливан. Първите нападения бяха извършени в сутрешните часове на 1 октомври. Последва реакция от Иран. Часове по-късно Техеран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, а Тел Авив заплаши с отговор.

Действията на отделните държави и групировки в района не успяват да прекъснат цикъла от атаки и последващи отмъщения на фона на призивите за деескалация и постигане на примирие.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж: