Израел гласува политическото оцеляване на премиера Бенямин Нетаняху. Това е втори вот в рамките на пет месеца, а целта е да се реши евентуалното удължаване на мандата му.

Снимка: Reuters

Нетаняху ще се опита да запази поста си като министър-председател въпреки обвиненията в корупция срещу него. Според проучванията залозите за 69-годишния Нетаняху са високи.

Партията му „Ликуд” е изправена пред силната конкуренция на бившия военен Бени Ганц и неговия центристки съюз „Синьо и бяло”.

Урните отвориха врати в 07:00 ч. и трябва да бъдат затворени в 22:00 ч. Около 6,4 млн. души имат право на глас.

Снимка: Reuters

Прочуване на общественото мнение сочи, че париите на Нетаняху и Ганц ще спечелят около 32 места всяка в 120-местният парламент.

Бенямин Нетаняху влиза в изборите, след като претърпя едно от най-големите поражения в политическата си кариера след вота през април.

Снимка: Reuters

Неговата „Ликуд”, заедно с десни и религиозни съюзници спечели мнозинство, което накара израелския президент Реувен Ривлин да възложи на премиера да състави ново правителство.

Но след седмици на дискусии, Нетаняху се провали, което го накара да насрочи безпрецедентни повторни избори, вместо да рискува Ривлин да избере някой друг.

Снимка: Reuters

Опасността за Нетаняху се простира отвъд запазването на поста на премиер - пост, който той заема общо повече от 13 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!