Израел планира да атакува обекти на бунтовническата групировка на хутите в Йемен, съобщава вестник „Джерусалим пост”, позовавайки се на кувейтски източници.

Това е част от стратегията на Тел Авив за противопоставяне на групировките, подкрепяни от Иран в региона, но разширява доста географски противоборството с Техеран, достигайки до нови области, отбелязва изданието.

Според източник МОСАД и израелското военно разузнаване правят мониторинг на опитите на Иран за доставки на оръжие, включително дронове и ракети, които могат да застрашат корабоплаването в Червено море и Аденския залив.

Досега Израел не се беше намесвал явно в гражданската война в Йемен, където на иранското влияние и подкрепяните от Техеран групировки се противопоставяше Саудитска Арабия, която извърши военна интервенция заедно с Обединените арабски емирства.

Абу Даби обаче се изтегли голяма част от своя контингент от Йемен, прехвърляйки своите позиции на местни милиции. Причината бе нарастващото недоволство на местното население от действията на военните от ОАЕ, както и засилването на напрежението между Иран и САЩ в Персийския залив.

Оттеглянето на контингента на Обединените арабски емирства обаче доведе до влошаване на отношенията между Абу Даби и съюзника им Саудитска Арабия, което намери отражение в сблъсъци между просаудитски и проемиратски милиции.

Намерението на Израел да се намеси по-активно именно в този момент в Йемен извежда отново на преден план тезата за прикрит съюз между Тел Авив и Риад срещу Иран. Още през 2015 година между двете страни са проведени редица срещи, чиято цел е координирането на действията им срещу общия враг – Техеран.

През 2017 г. началникът на израелския щаб генерал Гади Айзенкот заяви в интервю за саудитския вестник „Елаф”, че страната му готова да споделя разузнавателна информация с Риад.

Но Израел няма да ограничи сблъсъкът си с Иран само в Йемен.

„Ние действаме на много военни театри против държава, която се стреми да ни унищожи. Дал съм свобода на силите за сигурност да направят всичко необходимо, за да провалят заговорите на Иран“, заяви израелският премиер Нетаняху в интервю за Девети канал на израелската телевизия, цитиран от „Ройтерс”.

В сряда лидерите на шиитската организация „Ал Хашд аш-Шааби“  (Сили на народната мобилизация) обвиниха САЩ, че са позволили на израелски дронове да нанесат удар по техен лагер в южната иракска провинция Саладин.