Израелски бойни самолети бомбардираха консулството на Иран в Сирия, предаде Ройтерс. Загинал е командир на Революционната гвардия, както и дипломати. Сирийският външен министър и вътрешният министър бяха забелязани на мястото.

След началото на войната срещу „Хамас“ Израел започна да бомбардира цели на други групировки в Ливан и Сирия, но това е първо нападение срещу сграда на посолство.

Консулството на Иран в Сирия бе поразено от Израел
Снимка: Reuters

След въпрос относно бомбардировката в Сирия говорител на израелската армия каза, че не коментират публикации в чуждестранни медии.

Консулството на Иран в Сирия бе поразено от Израел
Снимка: Reuters

Иранският посланик в Сирия Хюсеин Акбари, който не е ранен, каза, че най-малко петима души са били убити при атаката и че отговорът на Техеран ще бъде „суров“. Генералът от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) на Иран Мохамед Реза Сахеди е бил убит.

Според иранската държавна телевизия резиденцията на посланик Хюсеин Акбари се е намирала на първия етаж на засегнатата част от сградата. Тя е напълно разрушена. Иранската държавна медия съобщи, че най-малко шестима са загинали.

„Това няма да остане без отговор“, каза Акбари.

Това може да бъде разчетено като сигнал от Израел за сериозността на намеренията да увеличи натиска върху своите врагове, но това може да бъде разчетено като сериозна ескалация, пише Би Би Си.

От Министерството на отбраната на Сирия обявиха, че противовъздушната отбрана е успяла да свали някои от ракетите, които са били изстреляни.