Изненадите след края на изборите за Европейски парламент не спират да валят. След като Еманюел Макрон разпусна правителството и обяви изненадващи избори, няколко дни по-късно стана ясно, че вероятно крайната десница на Марин Льо Пен и Жордан Бардела може да се коалира с Републиканците на Ерик Чиоти, пишат световните медии.

В първото си интервю след вота Бардела каза, че крайната десница е готова да управлява. Той не уточни с конкретика дали се водят разговори с партията на Чиоти, но не отрече.

Часове по-късно от страна на Републиканците дойде признание, че биха се явили с крайната десница на изборите с общ кандидат. Това доведе до ожесточени политически дебати, които заплашват както ляво, така и дясно с разпад.

Информацията беше потвърдена и от самия Чиоти, лидер на партията, който заяви, че иска и ще търси алианс с крайната десница на Льо Пен и Бардела. „Смятам, че страната ни никога не е пила толкова дясно насочена. Хората очакват дясното, очакват действия от дясното“, каза той.

Последваха поздравления от страна на десните – Льо Пен определи избора на Чиоти като „смел“.

Бардела пък публикува в Туитър, че Чиоти е избрал интереса на французите. „Обединяването на силите ни ще помогне за справянето с миграционния хаос, възстановяването на правото и реда и следването на интереса на французите“, написа той.

Разбира се има и негативни реакции. Яаел Браун-Пиве от френската партия „Ренесанс“ заяви ,че решението на Чиоти е срамно и ще доведе до разпад на републиканското дясно. Вътрешният министър на страната Гералдс Дарманин също определи решението на Чиоти като срамно. 

Сега лидерът на Републиканците е призован да подаде оставка.

Какво се случва с Макрон?

Френското издание Le Figaro публикува ексклузивно интервю с френския президент, направено след Европейските избори. Пред тях Еманюел Макрон заяви, че се е съсредоточил върху това да спечели вота. Той отрече критиките и обвиненията, че решението му е лудост.

„Не, въобще не е така. Мисля само за Франция. Беше добро решение и в интерес на страната. Така казвам на французите – не се страхувайте, отидете и гласувайте“, каза Макрон.

В същото време Макрон е уверен, че крайната десница не може да повтори успеха си от Европейските избори на национално ниво. „Политиката е динамична. Никога не съм вярвал на политическите сондажи. Новата кампания вече започва. Бъдещето на републиката, на институциите, на страната и на Европа са заложени на карта“, казва той.