В Италия създадоха електронен нос, който да удостоверява качеството и произхода на виното.

Изследователския проект на Соня Фреди, постдокторант на католическият университет в Бреша, открива пътя към тестове за контрол на качеството във винарските изби.

„От наноструктури до изкуствен интелект – електронен нос за защита и подобряване на лозаро-винарското наследство“ – това е името на проекта, в резултат на който в лабораториите по физика, Соня Фреди стига до революционното си откритие. „Електронният нос“ е инструмент, способен да разпознава свежестта на продукта и неговия произход.

Снимка: bTV

Храните и напитките отделят специфични газови молекули, които могат да покажат дали продуктът е пресен или развален, както и да разкрият произхода на някои храни. Носът открива тези биомаркерни молекули чрез анализ на летливите компоненти и потенциално може да се прилага в различни области като контрол на качеството, свежестта и произхода на продуктите.

„Този електронен нос се състои от осем газови сензора, които могат да следят газовите молекули във виното. По-специално – тествахме вина от току-що отворена бутилка, от бутилка на една седмица, на един месец и такава с изтекъл срок на годност. Така, благодарение на сензорите и с помощта на специален математически алгоритъм ние успяваме да определим с точност свежестта на виното и дали то е подходящо за консумация. Електронният нос може да определи и кое вино от какъв вид е и от къде произхожда с изключително висока успеваемост“, обяснява Соня Фреди.

Снимка: bTV

През последните години лозаро-винарската промишленост в Италия търси все по-бързи и надеждни техники за проверка на произхода на вината. А анализът с помощта на електронен нос е техника, която набира все по-голяма популярност в тази област.

„Електронният нос ще ни позволи да правим обективни тестове за контрол на качеството на продуктите във винарските изби, но също така ще помогне да бъдат разкрити фалшивите продукти, които има на пазара“, казва още Соня Фреди.

Откритието отваря нов път към тестовете за контрол на качеството на продуктите във винарските изби, но в Италия се питат дали с това откритие бъдещето на сомелиерите не е изложено на сериозен риск.