Франция отново оставя училищата отворени, въпреки нарастващия брой заразени. Може ли да се говори за френско изключение?

Според данни на ЮНЕСКО, от началото на епидемията до този момент училищата във Франция са били затворени принудително девет седмици и половина.

За сравнение, Германия ги е затворила за 23 седмици и половина, Великобритания – за 26,  а Италия – за 30. Така Франция се оказва страната в ЕС, която най-малко остави децата вкъщи. Стратегията е, че училищата ще се затворят, когато всички останали мерки са опитани и не работят. Но някои от останалите мерки се оспорват и не винаги се спазват.

Над 6500 души се включиха в неделя в карнавал в Марсилия, забранен от полицията. „Това е ужасно. Липса на уважение към болните, към техните семейства, към медиците, които се борят от повече от година. Това е и липса на уважение към самите тях, защото точно те ще влязат в реанимация в следващите две седмици“, коментира ситуацията Марк Леон, шеф на реанимация в болница „Марсей нор“.

Стигна се до сблъсъци с полицията, девет души бяха задържани.

Протести и сблъсъци имаше и в британския град Бристъл. Напрежението ескалира заради законопроект, който ще увеличи правомощията на органите на реда да ограничават бъдещи демонстрации.

Подпалени са двa полицейски автомобила, изпочупени са стъклата на полицейския участък в града. Двама полицаи са сериозно ранени.