Един от новите варианти на коронавируса, причинил смъртта на поне 8 души във Франция, се оказва почти неоткриваем за стандартните тестове за откриване на COVID-19. Световната здравна организация го определи като "вариант за проучване".

Оказва се, че тестовете, които разчитат на взимане на проба през носа, не регистрират този вариант. Пациентите във Франция са били с отрицателни PCR тестове, но с типични симптоми за коронавирус. Спешно са им били направени допълнителни кръвни тестове и проби от дихателните органи. Едва тогава е открит новият вариант. Той вероятно е първият, който убягва на чувствителността на най-използваните досега тестове в света.

Група от близо 80 души се заразява в Бретан - най-западната част на Франция, сравнително слабо засегната досега от коронавируса. 8 от приетите в болница умират. Те са възрастни и с придружаващи заболявания. Всички те обаче са носители на непознатия досега вариант на COVID-19.

„Този вариант е почти неоткриваем с тестове. Нашата агенция заедно със Здравната каса започва безпрецедентно проследяване на контактните случаи. Това е изследване без да имаме положителни резултати от тестове“, заяви Стефан Мюлие, директор на Агенцията по здравеопазване в Бретан.

За момента не е известно дали откритият във Франция вариант е по-заразен или по-опасен от досега познатите мутации. Няма информация и дали той е податлив на ваксините или на антитела от вече преболедуван COVID-19.

Според специалисти, ако класическите тестове изпускат да регистрират новия вариант, то той вероятно много бързо слиза към дробовете и се развива едва когато вече е достигнал бронхите.

Само след няколко часа над 20 милиона французи от района на Париж и южна Франция влизат в трета строга карантина за поне 4 седмици. Всяко излизане от утре трябва да е оправдано със специална декларация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!