Индийски спасителен екип започна акция по издирване на осем изчезнали в Хималаите алпинисти, предаде Ройтерс.

Алпинистите са се опитвали да изкачат втория по височина връх в Индия Нанда Деви и вероятно са били отнесени от голяма лавина, заявиха двама правителствени служители. Според служителите изчезналите алпинисти са от Великобритания, Съединените щати, Австралия и Индия.

Снимка: iStock

Спасителната акция започна вчера, когато алпинистите не се завърнаха в лагера си. Може да отнеме дни на спасителите да стигнат до мястото, на което се знае, че последно са били, заяви Виджай Кумар Джогданда, служител от планинския щат Утаракханд.

Други алпинисти от групата на изчезналите казали късно в петък на властите, че техните спътници не са се върнали в лагера по план.

Започналите вчера спасителни операции бяха прекратени вечерта заради неблагоприятни метеорологични условия и ще продължат днес, посочва БТА. Предвид особеностите на терена едва ли ще е възможно хеликоптери да се приземят където и да е в района.

Снимка: iStock

Изчезването на алпинистите, изкачвали се от индийската страна на Хималаите, съвпада по време с края на сезона за алпинизъм, който бе изключително смъртоносен тази година. Най-малко девет души загинаха загинаха досега през тази година от непалската страна на връх Еверест, отбелязва Ройтерс.