Крехка победа за Социалдемократическия съюз на Зоран Заев на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония. 

При почти пълно преброяване на гласовете, неговата широка коалиция "Можем" изпреварва с около 1% опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. 

Зоран Заев обяви, че гражданите на Северна Македония ясно са заявили волята си Скопие да продължи пътя си към евроинтеграция. 

 „Идеята за интеграция победи идеята за разделение. Идеята да вървим напред победи назадничавото мислене. Идеята за единно общество победи фалшивия патриотизъм, конфликти и разделения“, заяви Зоран Заев – лидер на СДСМ. 

Наследникът на дългогодишния премиер Никола Груевски начело на втората ВМРО-ДПМНЕ се обяви за победител във вчерашния вот. В обръщение към избирателите, той съобщи, че опозицията е получила повече гласове от управляващата партия, въпреки масови изборни нарушения. 

„Всичко това ми дава право да твърдя, че ВМРО-ДПМНЕ е събрало най-голямо доверие да се бори за съставяне на ново правителство, което трябва да се изправи срещи сериозни предизвикателства. Аз съм оптимист, защото подхождаме честно и принципно“, отбеляза  Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ. 

Сега Скопие е пред тежки преговори за съставяне на правителство с третата по резултат албанска партия.