Не става ясно кой ще управлява Северна Македония след предсрочните избори там, заяви журналистът Иван Георгиев в студиото на „Тази сутрин“.

Сбъднаха се социологическите прогнози за резултатите на предсрочните избори в Северна Македония. Все още е трудно да разберем какви са официални резултати, защото сайтът на избирателната комисия е блокиран, но при 96% преброени бюлетини тази сутрин към 7:30 ч. става ясно, че коалицията на бившия премиер Зоран Заев и неговата партия СДСМ има преднина от 1 мандат.

Снимка: btvnovinite.bg

Коалицията на Заев има 45 депутати, а на второ място е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която е с 44 народни представители.

Предстоят много тежки преговори за съставяне на правителство в югозападната ни съседка, прогнозира Иван Георгиев.

Албанският фактор във вътрешната политика на Северна Македония няма да бъде избегнат. Отново основен играч и балансьор във властта ще бъде партията на Али Ахмети – ДСИ, която има 16-17 депутати, смята журналистът.

Съставянето на правителство ще бъде трудно за Заев, не само заради коалиционното споразумение, което сключи преди изборите с друга албанска партия – БЕСА, но и заради множеството скандали, които съпровождаха кампанията преди вота.

Кампанията беше много мръсна и съпроводена с много скандали, за което можем да направим паралел със ситуацията у нас, отбеляза Георгиев.

В общественото пространство бяха разпространени много аудиозаписи на Заев и неговия опонент Християн Мицкоски. В един от записите се чува как бившият македонски премиер говори доста непочтително и обидно за своите тогавашни коалиционни партньори, което още повече ще затрудни неговите бъдещи преговори за правителство.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до апелът на Али Ахмети за обединение на албанските избиратели, за да се издигне албански премиер в Скопие, те по-скоро са мобилизирали македонските гласоподаватели. Сред тях се наблюдава по-висока активност в сравнение с тази в албанските общини, отбеляза Георгиев.

Основната причина за загубата на Заев са корупционните скандали и неуспеха му да убеди избирателите, че не представител на това статукво, смята журналистът, който даде пример с ареста на шефката на македонската Спецпрокуратура Катица Янева, която е била обвинена в рекет на бизнесмени.

ВМРО-ДПМНЕ залагаше на послания за отмяна на Договора за добросъседство с България и споразумението от Преспа с Гърция, но не е възможно това да стане и Северна Македония да бъде отклонена от своя път към евроинтеграция, каза Георгиев.