Гражданите на Северна Македония гласуват за нов президент на страната.

Кандидатите в наскоро преименуваната Република Северна Македония са трима. Участието на кандидата на албанските партии БЕСА и Алианс за Албанците – Блерим Река, е по-скоро символично.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички в Македония очакват основната битка да бъде между представителите на управляващи и опозиция. А отношението им към съседите и новото име на страната да решат изхода на надпреварата.

„Латинската сентенция казва Nomen est omen – името е най-силният знак за идентичност. Същото, което посочих сега, го говореше преди няколко месеца и нашият премиер – че никога, докато диша въздух, няма да смени името и идентичността” заяви проф. Гордана Силяновска-Давкова, кандидат за президент на Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ.

„Трябва да работим за онова, за което ни избират гражданите. А те ни избират, за да направим живота по-добър за тях, а не да питаме дали в 19 век Гоце Делчев се е чувствал македонец, или се е чувствал българин. Или кой е бил Тодор Александров. Или да строим паметници на площада на фигури, които 90% от хората не ги познават”, посочи Стево Пендаровски, кандидат за президент от СДСМ. 

Договорът с Гърция също е сред водещите теми, които различават двамата основни претенденти.

„Не вярвам, че този договор е договор, обвързан с волята нито на македонския народ, нито на гръцкия народ, защото той беше направен при затворена, непрозрачна, ексклузивна процедура”, убедена е проф. Гордана Силяновска-Давкова. 

„Това е огромна историческа крачка – не само за тези две балкански нации, но и за всички нас. Това е пример за това как и други спорове на Балканите трябва да се решат за доброто на региона и на Европа”, смята от своя страна Стево Пендаровски. 

За да спечели още на първи тур, единият от кандидатите трябва да получи половината от гласовете на регистрираните избиратели плюс един. Заради остарелите избирателни списъци обаче, и двата основни лагера се готвят за почти сигурен втори тур на 5 май.