За постигане на всяка цел са нужни работа, посветеност отговорно отношение и внимание. Но най-важнaта съставка е любовта. Тя е съпруга, майка и първата жена кандидат за президент.

„Нашият народ казва: Ако жена не оправи нещата, няма кой. Нали?! „

А първото нещо за поправяне, според нея, е новото име на страната.

„Не ми е близко. Веднага казвам. Латинската сентенция казва Nomen est omen – името е най-силният знак за идентичност. Когато говоря за допълнението "северна", асоциацията ми не е най-радостна, защото мислите ми отиват към Северна Корея, към Северен Виетнам – имена, които са плод на интересите на големите сили”, обясни Гордана Силяновска-Давкова, кандидат за президент на Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ.

Въпреки навиците на местните гласоподаватели, подходът й към предизборните послания е по-скоро академичен.

Тя е професор по конституционно право, автор на десетки научни публикации и член на редица международни правни органи. А защитата на името Македония е водеща в кампанията на опозицията.

„Изправени сме пред най-голямото предателство и капитулация, която можеше да ни се случи. А това е договорът, който подписаха за промяна на нашето вековно име. В един глас, хайде, всички заедно! МАКЕДОНИЯ”, каза на предизборен митинг Християн Мицковски, председател на ВМРО-ДПМНЕ.

„Нямам намерение по талибански маниер или стил да развалям, да руша, защото това е част от публичната сфера. Но самата аз, искрено казвам, че имам не само рационални, не само научни, не само исторически, но ако искате и духовни проблеми да го употребявам това име. Въпросът през призмата на правото е отворен. Всяко поколение има право на своя Конституция. Може би това поколение ще живее с това решение. Но никой не може да забрани утре или по-нататък да се преразгледа този въпрос”, заяви Гордана Силяновска-Давкова.

Т. нар. защита на "македонската" идентичност е повод за ежедневни критики към властта – последен повод даде посещението на премиера Ципрас в Скопие.

„Това, което ме разтревожи, беше липсата на музикално изпълнение на македонския химн. Химнът, както гербът и знамето са най-силните, най-важните символи на държавността. Нашият премиер обясни на лидерите, че причината за отсъствието на химна е било закъснението на самолета на господин Ципрас и липсата на време. Не вярвам в това, защото дори спортните състезания не започва играта без изпълнение на химните”.

„Жената поне няма да лъже”.

На това разчитат уморените македонски избиратели. Не само за договора с Гърция, но и за този с България и работата на комисиите, които трябва да решат споровете за историята.

„Това, което ми пречи в тези комисии, не само с България, но и с Гърция е, че те са под шапката на политиката, на Министерството на външните работи. Историците трябва да се занимават с историята, а не политиците”, допълни Гордана Силяновска-Давкова.

Тя е вегетарианка, йога и почитател на рокендрола. Ако македонските избиратели й гласуват доверие, тя ще стане първата жена президент на страната.

„Знам, че сама без значение от ума, знанията и капацитетът мога да се разходя по изборната писта, но аз не съм политическа манекенка – това би било несериозно. Ако нямате някоя партия зад вас, нищо не можете да направите”, каза Гордана Силяновска-Давкова.

Зад гърба й обаче застана ВМРО-ДПМНЕ – след скандала със записаните разговори, разкрили мащабна корупция и престъпност в редиците на партията, и бягството на бившия премиер Никога Груевски в Унгария.

„Осъждала съм я, критикувала съм тази власт открито! И сега казвам - изобщо нямам намерение техните грехове да ги поема на своя гръб, нито пък ще им предам моите. Правото и справедливостта трябва да важат за всички, а това означава и за периода, аз го наричам "авторитаризъм", "титоизъм", "милошевичизъм", а според мен, сега имаме "заевизъм" – всички те са авторитарни матрици. Защото към ЕС не се върви с два договора в куфара! Имате подкрепа, но когато стигнете в Брюксел, ще почакате малко пред вратата. Само така ще станете съвместими с Европа и ще докажете, че Homo Balcanicus е Homo Europicus”, категорична е Гордана Силяновска-Давкова.

А за да влезе в ЕС, Северна Македония трябва да гарантира върховенството на закона и демокрацията, както е записано в т.нар. критерии от Копенхаген.

„Какво общо имаме ние? Хамлет може би ходи из Македония тъжен и самотен. Не говоря за корупцията и престъпността, за шуробаджанащината, за некомпетентната, неквалифицирана и пристрастна администрация – държавна и публична, а те са двигателят по пътя към съгласуването с ЕС”, допълни кандидатката за президент.

Както Силяновска-Давкова, така и поддръжниците й се надяват, че евентуална победа на президентските избори следващата неделя ще преобърне политическата съдба на страната.

„Премиерът Заев се надявам, че този път ще удържи на думата си, твърдо каза, че ако управляващата коалиция загуби президентските избори, това ще бъде основа или отворена врата за нови парламентарни избори.

Управляващата коалиция победи с мотото "Живот за Македония" и се нарече "реформаторско правителство". Ако единствената реформа е промяната на името, аз не го виждам животът в Македония.