Северна Македония избира нов парламент. Вотът беше насрочен за април, но се наложи да бъде отменен, заради пандемията от коронавируса. 

До предсрочни избори се стигна, след като премиерът - социалдемократ Зоран Заев подаде оставка, заради отказа на Брюксел през декември да даде начало на преговорите за присъединяване към Евросъюза. 

Изборните секции ще бъдат отворени до 21 ч. местно време.  

За първи път Северна Македония гласува по време пандемия от коронавирус. Тъкмо заради това вече трети ден се провежда гласуването.

В понеделник гласуваха всички онези, които са под карантина и изолация.
Вчера гласуваха болните и тези, които излежават присъди в затвор, а днес – всички останали. Общо един милион и повече от осемстотин хиляди граждани имат право на глас.

Анкетите показват близка битка между най-големите партии и в македонския и в албанския политическо блок.

Но най-големият избори гражданите правят между коалицията, предвождана от управляващия социалдемократически съюз и Зоран Заев, която обещава пълна интеграция на страната в Европейския съюз, и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предвождана от Християн Мицковски, която обещава възможност, ако си осигури необходимото мнозинство, да отмени вредните, според тях, договори, постигнати вече със съседите.

Много важно ще бъде обаче и кой ще успее да направи коалиция с албанския блок, с оглед на това, че най-голямата партия от този блок – Демократичния съюз за интеграция – постави като условия за формиране на коалиция възможността албанец да бъде новият премиер на Македония.

Вероятно резултатите очакваме около полунощ, но най-ясната картина ще имаме в рамките на утрешния ден за това кой ще бъде новият премиер, който ще влезе в македонското правителство.