Външни министри от Европа, Западните Балкани и членове на Европейската комисия бяха на ключова дипломатическа среща в Скопие.

Те търсеха път към евроинтеграцията на страните от региона.

Снимка: Reuters

Срещата е първата в рамките на съвместно председателство на България и Северна Македония на Берлинския процес през настоящата година.

Председателството е на фона на избори, за които Северна Македония се готви с целта да я откъснат от миналото и да я заведат в Европа.

Любопитно е, че се намират съществени прилики между кампанията на Зоран Заев днес и Никола Груевски преди. 

Снимка: btvnovinite.bg
Миналата седмица главният редактор на агенция „Инфомакс“, Александър Митовски, беше осъден на 6 месеца затвор или 2 години условно за публикуване на публична информация за най-големия институционален скандал в страната до сега - изнудването на местни бизнесмени от спецпрокурирът Катица Янева.

Снимка: btvnovinite.bg
По думите на Митовски Заев вероятно е предупредил, че срещу тях започва разследване и трябва да престанат с активностите, защото ще бъдат хванати.

„Иначе част от парите са изхарчени при вас - в България, в Банско. Част от парите там са и приемно-предадени“, допълни журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg
Янева е в ареста, а вместо в затвора, осъденият бивш премиер Никола Груевски може да бъде засечен в екзотична компания на някои от най-бляскавите партита в унгарската столица Будапеща.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не сега, имам работа“, така служебният министър на външните работи на Северна Македония Никола Димитров отговори на опита на bTV да зададе въпрос за върховенството на закона.

От трибуната на международната среща обаче заяви, че само партията му може да продължи европейския път на страната.

Снимка: btvnovinite.bg
Лидерът на вече опозиционната партия заяви, че ако ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите на 12 април, ще преразгледа договорите с България и Гърция.

„Имаше такива изявления. Надявам се това да е част от предизборната им кампания - това мога да кажа“, коментира външният ни министър Екатерина Захариева.

Днешното събитие е поредно късче от сложната мозайка в търсене на европейски път пред Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания.