Без успех приключиха преговорите за сформиране на ново правителство в Италия. Противоречията между политическите лидери така и не бяха преодолени, съобщиха от администрацията на президента Джорджо Наполитано.

„Президентът ще обмисли нещата известно време,” каза говорителят Паскал Касчела, цитиран от АФП. Той поясни, че няма да бъде правено официално изявление след продължилите през целия ден консултации.

Политическата криза в страната се задълбочи, след като лявоцентристкият лидер Пиер Луиджи Берсани не успя да състави правителство след едноседмични преговори с всички основни политически партии.

Въпреки че контекстът е различен, ситуацията много прилича на тази от ноември 2011 г., когато Наполитано изигра решаващата роля за формирането на технократското правителство на сегашния министър-председател Марио Монти в момент, когато Италия беше на ръба на финансовия колапс.

Президентът започна политически консултации в опит да намери изход от патовата ситуация след парламентарните избори на 24 и 25 февруари, след като нито една от партиите не успя да получи мнозинство в двете камари на парламента.
Лидерът на италианската политическа десница Силвио Берлускони отново предложи подкрепата си в коалиционно правителство с левицата, за да може страната да излезе от политическата безизходица.

Лявоцентристката Демократическа партия обяви, че ще подкрепи институционално правителство, водено от авторитетна фигура. Паоло Джентоли, водеща фигура във формацията, изрази подкрепа за т.нар. „правителство на президента”, формирано от държавния глава Джорджо Наполитано. Джентоли повтори, че лявоцентристите са против широка коалиция с партията „Народ на свободата” на бившия премиер Силвио Берлускони.

Междувременно проучване на общественото мнение показа, че близо 50% от италианците са готови да гласуват на нови избори след неубедителните резултати от последния вот. 35% от италианците искат Наполитано да формира институционално правителство, което ще има ограничен мандат, но ще може да продължи икономическите и избирателните реформи.

Малко повече от една трета от анкетираните смятат, че най-доброто решение ще бъде коалиционно правителство Берсани и Берлускони.