Италианският президентът се нагърби лично със задачата да даде още един шанс на основните партии да сформират коалиция. След консултации с държавния глава Джорджо Наполитано, Силвио Берлускони заяви, че е готов да влезе в коалиция с опонента си Пиер Луиджи Берсани.

Според Берлускони страната се нуждае от правителство, съставено от партии, а не от поредното безпартийно и безотговорно управление, като „това на Марио Монти”. Срещата със социалиста Берсани в президентството ще се състои тази вечер. При провал на преговорите, Италия ще бъде изправена пред нови парламентарни избори, коментират анализатори.

Междувременно проучване на общественото мнение показа, че близо 50% от италианците са готови да гласуват на нови избори след неубедителните резултати от последния вот.
35% от италианците искат Наполитано да формира институционално правителство или правителство на президента, което ще има ограничен мандат, но ще може да продължи икономическите и избирателните реформи.

Малко повече от 1/3 от анкетираните смятат, че най-доброто решение ще бъде правителство между Демократическата партия на Берсани и Народ на свободата на бившия премиер Силвио Берлускони.