Италианският парламент одобри нов избирателен закон, който дълбоко променя начина на гласуване в страната, предаде Франс прес.

Законопроектът ще гарантира 55-процентово мнозинство в парламента за партията, която получи най-много гласове на изборите.

Ако нито една партия не получи 40% от гласовете на първия тур, има разпоредба за второ гласуване, в което партиите ще трябва да получат най-малко три процента от гласовете, за да имат представителство в парламента. Победителят получава 55 процента от местата.

Реформата, която цели прекратяване на десетилетия на политическа нестабилност, свързана с наложения след войната модел на избори, беше одобрена с 334 гласа при само 61 против.

Промените ще влязат в сила през следващата година, като през това време реформисткият премиер Матео Ренци се надява да се приеме конституционна промяна за нататъшно рационализиране на управлението на страната чрез премахване на Сената, горната камара на парламента, която в момента има големи правомощия.

Комфортната победа за Ренци беше очаквана, след като неговото лявоцентристко правителство спечели вота на недоверие миналата седмица.